• Home
  • Nieuws
  • Kunstvloed beeld Mij dorst van kunstenaar Gert Sennema krijgt vaste plaats in Groot Wetsinge

Kunstvloed beeld Mij dorst van kunstenaar Gert Sennema krijgt vaste plaats in Groot Wetsinge

Eerste beeld kunstroute in Sauwerd en Wetsinge geplaatst

De tweejaarlijkse kunstmanifestatie Kunstvloed laat na elke editie een kunstwerk achter en overspoeld zo Sauwerd en Wetsinge letterlijk met kunst. Vrijdag 27 september om 19.00 uur krijgt het eerste kunstwerk: Mij Dorst van Gert Sennema, een permanente plek in Groot Wetsinge. Het houten beeld is de eerste in een reeks beelden die samen een beeldenroute zullen vormen. Na de officiële onthulling door wethouder Eltjo Dijkhuis geeft Gert Sennema een gratis concert met zijn band Westkantstad in de kerk van Klein Wetsinge.

Tweejaarlijkse kunstfestival Kunstvloed

Kunstvloed is een tweejaarlijkse kunstfestival dat in september 2018 voor het eerst plaatsvond in Sauwerd, Groot Wetsinge en Klein Wetsinge. Naast een compleet programma met muziek, theater, exposities en voorstellingen was er aan beeldende kunst in de buitenruimte een speciale plek toebedacht. Op een route van Sauwerd naar Groot Wetsinge zijn vijf kunstwerken in de publieke ruimte geplaatst. Na het festival heeft Kunstvloed één kunstwerk in het landschap achtergelaten: Mij Dorst van Gert Sennema. Het beeld is inmiddels verduurzaamd en klaar om permanent geplaatst te worden. Het kunstwerk van Sennema komt op de plek waar de oude kerk in Groot Wetsinge heeft gestaan.

Gert Sennema over Mij dorst

Gert Sennema (Grijpskerk 1962) maakt beelden, die ontstaan uit de materie hout. De bomen die hij gebruikt worden getransformeerd in objecten die het dagelijkse verbinden met een groter verhaal. In de droogste zomer van de afgelopen decennia, is het beeld Mij Dorst tot stand gekomen. Het lijkt  bijna letterlijk ontleend aan de weersgesteldheid.

Gert Sennema vertelt het volgende over de totstandkoming van het kunstwerk. “Begin 2018 werd een zilveresdoorn gerooid, afkomstig uit de tuin van veearts Jan Reinders in Grijpskerk. De afgelopen 12 jaar liep ik dagelijks aan de esdoorn voorbij met mijn hond Toby. De boom zakte steeds verder over de stoep.

Op ongeveer 45-jarige leeftijd moest hij sneven. De onderstam werd bij mijn atelier afgeleverd. Het volume van een halve stam (door het hart gespleten) was toereikend voor een levensgroot mensfiguur. In de nabijheid van middeleeuwse resten, in het midden van een afgebroken kerk, omzoomd door begroeiing  staat het beeld geborgen en toch kwetsbaar.

De wilgenteen is niet alleen een steun, maar ook het contact met het hogere. De spons verzameld het hemelwater, maar lijkt toch ook verdacht veel op de hersenen van een mens.”

Nieuwe editie Kunstvloed september 2020

Een nieuwe editie van Kunstvloed staat inmiddels in de steigers om het Reitdiepdal in september 2020 opnieuw te overspoelen met kunst. Ook deze editie zal opnieuw een kunstwerk in het landschap achterlaten.

De Kunstvloed-groep wil de relatie tussen het landschap, de dorpen, de boerderijen en de bewoners van het Reitdiepdal versterken waar ze is verslapt, vastgrijpen waar ze ons ontglipt en repareren waar zij kapot dreigt te gaan. De Kunstvloed-groep gebruikt hiertoe hedendaagse kunst als gereedschap en zoekt vooral samenwerking met en betrokkenheid van de bewoners in het gebied.

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.