Dorpswinkel Sauwerd zet grote stappen!

‘ t Kon minder

En daar zaten we dan: het voltallige bestuur van de dorpencoöperatie Reitdiepdal. We hadden zo’n beetje aan één kant van de tafel plaats genomen. Zo’n beetje, want we pasten niet allemaal met z’n vijven naast elkaar.

Tegenover ons: Bert en Nannet Gijzen.

Aan het hoofd van de tafel, met vóór hem een stapel stukken, de notaris van Plas & Bossinade.

De stemming kon minder, om het op z’n Gronings te zeggen.

Er werd wat gegrapt over de vraag of het geld van de bank al op de rekening van de notaris stond. Een enveloppe werd onze kant opgeschoven met daarin een rapport over een bodemonderzoek.

En toen was het zover. De stukken zouden worden getekend: Bert en Nannet verkochten hun winkelpand aan de coöperatie. Ze hadden nog een kaartje voor ons: ‘Veel succes met de winkel. Wij hebben het altijd met veel plezier gedaan.’

Verder werd het natuurlijk niet al te sentimenteel. Want nuchter zijn wij Groningers ook. De één heeft iets te koop, de ander wil het hebben, je onderhandelt over de prijs en klaar.

Een half uur later stonden we buiten.

En nu, dames en heren, heeft de dorpencoöperatie Reitdiepdal een eigen winkelpand.

Inmiddels laten we er geen gras over groeien. Een groep vrijwilligers is in het pand begonnen met slopen. Eerst de plafondplaten eruit. Daarna het isolatiemateriaal. Sjonge wat een stof. Gelukkig had iemand mondkapjes meegenomen.

Binnen een paar dagen zat de eerste container vol met afval.

Intussen werd er een muizenkerkhof gevonden. Zij hadden de overdracht van de winkel in ieder geval niet overleefd.

Op een ochtend kwam een expert het elektra afsluiten. Het lostrekken van kabels en leidingen kon nu veilig gebeuren.

Voor we het wisten was een deel van de pannen op het dak verwijderd. Drie man tegen de daklatten omhoog. Een vierde zette de pannen onderaan netjes op een rijtje. Wat opengelegd was, werd dezelfde dag nog dichtgemaakt met houtbeschot. De eerst stap naar een beter geïsoleerd dak was gezet.

De komende dagen gaat het slopen verder. Want vanaf 1 juni zal het grote werk beginnen. Dan wordt de voorgevel opengebroken en krijgt de winkel weer een gezicht naar buiten.

Een klein jongetje heeft de weg in de winkel al gevonden. Die rijdt straks zo langs de verse groente en het fruit, voorbij de lekkere kaas en het warme brood, passeert het biologische vlees, botst tegen de grote koffietafel, keert om en komt tot stilstand bij de chocolade repen voor de kassa. ‘Pap, mag ik die?’

Tja, wat moet je daar nou op zeggen?

 

Ellie van den Bos

 

 

2 Comments

  • Sybrand van Dijk
    Super! En superleuk geschreven.
  • Janny Leijenaar
    Gefeliciteerd met de koop! Wat een mooi verhaal over alle gebeurtenissen! Leuk om zo op de hoogte gehouden te worden. Veel succes verder. Hartelijke groet Janny Leijenaar.

Leave a comment