• Home
  • Nieuws
  • Archeologisch onderzoek Onstaborg in Sauwerd van start

Archeologisch onderzoek Onstaborg in Sauwerd van start

In de week van 29 juni zal archeologisch adviesbureau Salisbury in opdracht van Dorpsbelangen Sauwerd-Wetsinge onderzoek uitvoeren op het voormalig Onstaborgterrein in Sauwerd. We brengen samen met schoolkinderen en vrijwilligers de herinneringen aan de borg weer terug in het dorp. Op dinsdagochtend 30 juni komen de schoolkinderen van CBS De Meander uit Sauwerd een kijkje nemen. We laten hen kennismaken met ons eigen verleden en de historie van onze eigen omgeving.

Onstaborg herbeleven

Het nu uit te voeren onderzoek is nog maar het begin van het project namelijk de Onstaborg herbeleven. De Onstaborg is een rijksmonument. Daarom werkt Dorpsbelangen nauw samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). De volgende activiteiten liggen in het verschiet. Nadat de grachten in oorspronkelijke staat zijn teruggebracht ontstaat er een royale ijsbaan. Door een verbinding met het haventje in Sauwerd kunnen de grachten zomers dienen voor kano’s en ’s winters als ijsbaan. Door het aanbrengen van twee wandelloopbruggen (de zogenaamde Hoogholtjes) ontstaat er een mooie wandelroute waarbij het borgterrein weer met de voormalige kerk (nabij begraafplaats Hoogpad) wordt verbonden. Door het weer in zicht brengen van funderingen door middel van een wandelpad op het borgterrein, het plaatsen van informatieborden maar ook door het ontwikkelen van een app, willen we het verleden van de borg weer tot leven brengen.

Brughoofden

Het onderzoek in juni zal plaatsvinden op een tweetal plekken waar in het verleden de grachten hebben gelopen en waar de bruggen waren gesitueerd. We gaan dan op zoek naar archeologische sporen, naar spullen die mensen gebruikten of misschien zijn verloren. Belangrijkste van dit onderzoek zal zijn of de brughoofden nog aanwezig zijn en of deze een belemmering vormen voor het terugbrengen van de gracht naar de oorspronkelijke staat. Pas wanneer dit niet het geval is, kan de RCE zijn medewerking verlenen voor het graven van de grachten.

Burgerparticipatie

Dorpsbelangen en de RCE hechten veel waarde aan burgerparticipatie. Daardoor wordt de borg weer van het dorp. Dorpsbelangen heeft eind vorig jaar een oproep gedaan en hulp gevraagd voor dit onderzoek. Dit heeft een mooi aantal vrijwilligers opgeleverd die bereid zijn een handje mee te helpen. Dat meehelpen varieert van graven tot aan het tentoonstellen van de vondsten.

Ook hebben de beide scholen in Sauwerd en Adorp aangegeven graag een kijkje te willen nemen om tekst en uitleg te krijgen van de archeologen. Op deze manier willen we onze jeugd ook kennis laten maken met het verleden en de historie van onze omgeving. Helaas lukt het vanwege de drukke, laatste schoolweek van het jaar de OBS De Wierde uit Adorp niet om deel te nemen tijdens dit onderzoek.

Vanwege de genomen maatregelen in verband met het Corona-virus, was het geplande vervolgonderzoek tot nader order uitgesteld. Omdat het Ontaborgterrein een rijksmonument is, heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) aangegeven dat het nu toch kan doorgaan.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.